Wollen dekens namens de Eskimo’s?
Vlak voor kerst stond ik met mijn inge’ting kussens, poefen, voetenbankjes en vlaggenlijnen op de Prins Hendrik Xmas Market in Den Haag. Toen ik ’s morgens naar buiten keek zag ik sneeuw. Dat is natuurlijk hartstikke gezellig voor een kerstmarkt, maar minder gezellig voor mij als marktkoopvrouw. Ik besloot mij aan te kleden als een eskimo. Zouden de etiketten op de Aabe dekens mij geïnspireerd hebben?

AaBe dekens voor de Eskimo’s?
Heel veel van de wollen dekens die ik vermaak tot kussen, poef, voetenbank en sinds kort zelfs tot dierenkop, zijn in de jaren ’50 en ’60 gemaakt in de AaBe Fabrieken in Tilburg. Het dekbed bestond nog niet, dus iedereen sliep onder een katoenen laken en een wollen deken. De dekens van AaBe stonden garant voor een zeer hoge kwaliteit en prachtige patronen en kleuren. De kwaliteit werd benadrukt door de zegel onder het AaBe logo met de tekst 100% wol en de belofte dat AaBe dekens ‘ rheumatiek’ konden voorkomen. Dit alles op het schitterend vormgegeven etiket, dat rechtsonder op elke deken gestikt werd. Eigenlijk vertelde dit etiket een klein verhaaltje, het kwaliteitsverhaal van de AaBe deken. Op het etiket is een poollandschap te zien waar een met dekens volgeladen slee wordt voortgetrokken door een rendier. De dekens worden afgeleverd bij een Eskimo gezin. Bijzonder is dat deze Eskimo’s in een soort tipi tent lijken te wonen i.p.v. in iglo’s. Tja dan zou ik ook een slee met AaBe dekens laten komen; Voor AaBe was het in ieder geval een succesvolle manier om de kwaliteit van de dekens te benadrukken. Want als de Eskimo’s onder deze dekens slapen, dan zal de kwaliteit wel top zijn!

Warme kussens, poefen en voetenbankjes
Hoewel de kerstmarkt wit begon en het de hele zondag grijs en fris bleef, werd het een warme inge’ting dag. En dat kwam niet alleen doordat ik mij als een Eskimo had aangekleed! Dat kwam vooral door de enthousiaste reacties van alle voorbijgangers en (vaste) klanten. Mijn maaksels zorgen namelijk voor nogal wat jeugdsentiment. Warme herinneringen aan thuis of logeren bij opa en oma. En ook de etiketten van AaBe zitten bij veel van jullie in het geheugen gegrift. En zulke herinneringen moet je levend houden! Met een kussen, poef of voetenbankje van mij bijvoorbeeld… Sinds die kerstmarkt zijn er in ieder geval weer een aantal herinneringen meegegaan met hun nieuwe eigenaren. Dank jullie wel allemaal. Ook voor alle complimenten. Ik krijg het er warm van!

          

Pin It on Pinterest

Share This