Het is alweer september. Een beetje herfstachtig soms. Dat kan ook heerlijk zijn natuurlijk, vooral als de nazomer zich nog even laat zien.

Netflixen en inge’ting
Maar hoe dan ook, we gaan zo langzamerhand weer naar binnen. En soms zien we dan dat het daar niet meer zo naar ons zin is. Bevallen de kleuren niet meer. Of is het toch best donker in die ene hoek. Tja, dat zien we allemaal als de teenslippers uitgaan en de warme sloffen weer aan. Althans, dat heb ik dus elk jaar. Zo wil ik nog een ‘gepimpte’ lampenkap op een oude lampenvoet maken. En de poef in de woonkamer van een nieuwe inge’ting voorzien. Dan kan ik daar straks lekker met mijn voeten op als ik al Netflixing de herfst & winter aan het doorkomen ben.

Vernieuwing en inge’ting
Maar voordat ik op de bank neer kan ploffen wil ik eerst nog wat inge’ting vernieuwingen doorvoeren. Ik heb namelijk zin om inge’ting op nieuwe plekken te gaan presenteren. In nieuwe, leuke, creatieve winkels. Tijd voor nieuwe energie dus! Een soort lentegevoel! Hahaha…

KoolStuff en inge’ting
De eerste nieuwe plek heb ik al gevonden! Sterker nog inge’ting is er al te bewonderen en te koop. Het is op een hele mooie plek nabij mijn roots. In de winkel van KoolStuff in Giessenburg. Deze winkel is gevestigd in de Graanbuurt. Daar is het heerlijk ‘woonwinkelen’ en natuurlijk kan er ook gegeten en gedronken worden. En dat alles aan het riviertje de Giessen.

De Graanbuurt had er nooit geweest zonder Arie Boer. Ik vond online een leuk artikeltje over
de ontstaansgeschiedenis;
De Giessenburgse handelaar Arie Boer senior kreeg in 1974 een reprimande van de burgemeester. Boer had rondom zijn huis aan de Peursumseweg te veel ‘ouwe rommel’ uitgestald. De burgervader stelde hem voor te verhuizen. Een locatie had burgemeester Nieuwenhuizen ook al: de stoomgraanmaalderij aan de overkant van de Giessen. Die stond leeg. Een jaar later verhuisde Boer, met handel, vrouw en kinderen.

Een van die kinderen is Jan Boer. Met een grijns: “De burgemeester zal gedacht hebben: dat enorme gebouw krijgt Arie nooit vol, maar mijn vader had het binnen twee jaar gevuld.” Het gezin ging aanvankelijk in de oude kantine van de graanmaalderij wonen. “Die zat vol gaten en kieren. Het was een openluchthuis.” Tientallen winkels. Jan was ten tijde van de verhuizing tien jaar, zijn broers Arie en Herman respectievelijk dertien en veertien. Jan: “Ik wilde niet mee, ik was opgegroeid in de polder.” Maar hij wende snel. Zijn ouders lieten naast de maalderij een nieuw woonhuis bouwen en ook aan de Doetseweg bleek genoeg te beleven. Vandaag staat Jans leven in het teken van het bedrijf dat zijn ouders opbouwden. Jan breidde de uitdragerij uit tot een buurt met tientallen winkels: De Graanbuurt.

Deze uitdragerij schijnt in heel Nederland bekend te zijn. Door vermeldingen in de woonbladen komen mensen van heinde en verre bij Arie zoeken naar oude deuren, kachels, hekken, meubels. In de jaren ’90 heb ik zelf met zaklamp en rolmaat de hele zolder afgestruind om 8 dezelfde paneeldeuren voor een jaren ’20 woning te vinden. Met gevaar voor eigen leven is het uiteindelijk gelukt. Best knap, want er staan daar honderden deuren, in alle soorten, maten en kleuren.
Afijn terug naar het heden;

KoolStuff is geen doorsneewinkel, maar een multibrand conceptstore met een steeds wisselend aanbod aan lifestyle producten. En deze conceptstore zit heel stoer in een oude garage. Ik heb een auto vol inge’tings bij KoolStuff afgeleverd. Poefen, kussens en een kleine kudde inge’ting eenhoorns. Een vrolijke berg mooie inge’tings ligt nu dus in Giessenburg te wachten op nieuwe eigenaren.

inge’ting en roadtrippen
Zo bijzonder om met mijn eigen spullen nu in de Graanbuurt aanwezig te zijn. Ik ben heel benieuwd hoe dit avontuur gaat verlopen. Kortom mocht je er nog nooit geweest zijn: plan een bezoekje aan dit inspirerende buurtje. En ken je het allang, tijd om weer eens te gaan buurten; De Graanbuurt is open van donderdag tot en met zaterdag. En af en toe is het extra gezellig: bijvoorbeeld in het eerste weekend van oktober: herfstfair in de Graanbuurt! Ik kom zelf geen sfeer proeven, want ik ga heerlijk roadtrippen in Zuid-Engeland. Op zoek naar ‘vintage English blankets’ hahaha.

Laat de nazomer maar komen, en ach een flinke herfststorm mag ook!
Tot inge’ting!

Pin It on Pinterest

Share This